torstai 22. syyskuuta 2016

Un mois! 1 kuukausi!

Salut!
Taalla Ranskassa on siis tanaan 1 kuukausi tullu vietettya! Aika hullua! Aika on menny tosi nopeesti, varsinkin kun koulu on alkanu. Koulua on muuten normisti, mut keskiviikkona ei oo koulua ja lauantai aamuna on 4h koulua. Tuo lauantai koulu tuli vahan jarkytyksena, vaikka meita oli jo yfu valmennuksessa varoteltu, et monissa kouluissa on lauantaina koulua. Mut onneks mulla sentaan ei oo keskiviikkona, koska joillakin luokkatovereilla on. Meian luokkalaiset on kylla tosi mukavia ja sielta on loytyny sellaset ihmiset kenen kanssa syon ja vietan aikaa. Alusta asti kaikki on ollu tosi avuliaita ja auttanu kun en ymmarra! Ranskalaisesta koulusta voisin kertoa vaikka kuinka paljon, mutta ajattelin teha siita postauksen erikseen!
  Ranskalaiset ei oo ajoissa. Taa tuli tanaan todistettua ihan kunnolla. Koulussa mulla oli tapaaminen 15:30 kansliassa, mutta tapaaminen alkoi lopulta 16:10, kun tyyppi ei saapunu paikalle. Ja kaikki on tosi monimutkasta. Haluun lopettaa espanjan lukemisen, kun en oo sita koskaan ennen lukenu, ja nyt pitas opiskella sita ranskaksi, kun kaikki muut on opiskellu espanjaa taalla jo 4 vuotta! Aluksi kysyin mun ryhmanohjaajalta, joka ohjas mut kansliaan. Kansliassa oon kayny kahesti juttelemassa asisasta ja nyt tuli selville, etta mun host-aidin pitaa kasin kirjottaa kirje jonnekki koulutyypille, joka sitten tekee paatoksen asiasta. Tassa oon jo viikon selvittany tata, mutta varmaan menee toinenkin viikko.
  Ranskan puhuminen sujuu kokoajan vahan paremmin ja varsinki ymmartaminen on helpottunu! Tunneillaki opettajan puheesta saa jotaki selvaa, joka on edistysta, kun aluks ymmarsi vaan sanan sielta ja taalta. Moni on tassa lahiaikoina kehunu mun ranskaa ja se saa aina mut tosi hyvalle tuulelle! Kavin vasta kokeilemassa paikallisessa lentopallojoukkueessa ja vaikutti tosi hyvalta! Ihana paasta urheilemaan, kun taalla en voi lahta ees lenkille yksin. Joukkueessa on kai 14 tyttoa, en oo varma, mutta iso joukkue on kyseessa. Ja peleja on joka viikonloppu!
  Tan viikon tiistaina kaytiin meian luokkalaisten kanssa porukalla Pariisissa koulun jalkeen! Koulu loppu 12:10, joten paatettiin skipata koulun ruokala ja syya Pariisissa. Aluks mun oli tarkotus menna yhen vaihtarin kaa Pariisiin, mutta meian suunnitelmat muuttu. Mainitsin tasta koulussa, nii seuraavana paivana multa kysyttiinki et lahetko meian kaa Pariisiin! Tuli kyl tosi ilonen fiilis ja nakee luokkalaisia koulunki ulkopuolella! Ranskassa ei siis yleensa arkena paljon naha kavereita koulun ulkopuolella, paitsi keskiviikkona. Vaikka Pariisissa oonki kayny useaan kertaan, niin aina se tuntuu yhta hienolta!
  Suomea ei oo vielakaan kunnolla tullu ikava, vaikka valilla ajatukset kaantyyki Suomen puoleen. Mut se on turhauttavaa, kun oot kaveriporukassa ja et vaa ymmarra mista puhutaan ja keskusteluun on tosi vaikee osallistua, kun ei osaa puhuakkaan! Talloin kaipaan suomen puhumisen helppoutta, mutta kukaan ei varmaa lahteny vaihtoon ajatellen et se ois helppoa! Ihmiset vaikuttaa niin mukavilta ja haluis tutustua paremmin, mutta kieli on viela vahan esteena. Uskon kylla etta taa helpottaa viimestaa parin kuukauen paasta kun opin ranskaa. ;) Ja aina osaa sanoa jotakin pienta ja kieli kehittyy vaan sita kayttamalla!
  Mutta yks asia mita oikeesti ikavoin on ruisleipa. Taalla syyan makea aamupala, eli vaaleeta paahtoleipaa hillon tai nutellan kanssa yms. Muuten ranskalainen ruoka on kylla tosi hyvaa! Vahan aikaa sitten meilla oli yfu bbq, johon kaikkien vaihtareiden piti leipoa oman maan kakku. Minahan leivoin sitten mustikkapiirakan. Se oli kylla vahan erinakonen, kun mustikat oli pensasmustikoita mutta maku oli muiden mukaan excellente! Bbq oli kyl tosi kiva tapahtuma ja oli kiva jutella muiden vaihtareien kaa ja jakaa kokemuksia.
  Kun kavin Pariisissa tiistaina, en kuvia kerenny ottaa, mutta kaytiin elokuussa hostien kaa Pariisis ja Versaillesissa ilotulitus- ja vesinaytoksessa, josta mulla on kuvia nii pistan niita tahan!










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti